CFO Network in PRESA

Ce trebuie sa stiti legat de diurne


Plata diurnelor: la ce trebuie să fii atent ca să nu...

 

 

 

Articol publicat in Avocatnet.ro

 

http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_43415/avocatnet.html

 

Plata efectivă a diurnelor către angajați comportă mai multe riscuri fiscale, dacă firmele nu sunt atente la oferirea acestor sume de bani. Spre exemplu, dacă acordă diurne, companiile nu mai pot deconta în plus angajatului și alte cheltuieli pentru masă sau transport.

 

Cand se poate acorda diurna?

 

Diurna se acorda doar daca angajatii/administratorii sunt delegati intr-o localitate care se afla la o distanta mai mare de 5km fata de localitatea unde are locul permanent de munca. Perioada delegarii trebuie sa fie de cel putin 12 ore.


Conform Codului Muncii un angajat nu poate fi delegat pe o perioada mai mare de 60 de zile de-a lungul a 12 luni şi se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.


Care este valoare diurnei care se poate acorda?

 

Nu exista din punct de vedere legal un prag valoric pentru diurna.
Contravaloarea diurnei trebuie stipulata in contractul colectiv de munca sau intr-un act aditional din contractul individual de munca.
Tratamentul fiscal, este determinat de pragul valoric de 42,5 lei ( 2,5 ori valoarea pentru institutiile publice de 17 lei/ zi).

Daca diurna acordata este mai mica decat 2,5 ori diurna pentru institutiile publice, adica 42,5 lei / , atunci cheltuiala este integral deductibila.


Daca diurna acordata este mai mare 42,5 lei /zi , diferenta de valoare fata de 42,5 lei se impoziteaza la nivelul angajatului. Calculul impozitului se face prin regula sutei marite, la aceasta suma se calculeaza toate contributiile salariale. (impozit pe venit, CASS angajat si angajator, CAS angajat si angajator)

 

Potrivit HG nr. 23/2015, nu se vor acorda tichete de masa pentru perioada in care salariatul se afla in delegatie/detasare si primeste indemnizatie zilnica de delegare (diurna). 
Diurna nu se justifica de catre angajat, aceasta fiind folosita pentru hrana si transport in localitatea respectiva.

 

Se pot deconta cheltuieli cu masa si transportul in localitate, daca s-a acordat diurna?

 

Compania care acorda diurne salariatilor sai, nu trebuie sa mai inregistreze cheltuieli cu transportul din localitatea unde a fost delegat salariatul si nici cheltuielile cu masa angajatului.
Se pot deconta cheltuielile cu mesele de protocol doar daca la aceste intalniri au participat parteneri ai companiei (clienti/furnizori)


Ce se intampla daca sunt angajati delegati mai mult de 120 de zile, de-a lungul a 12 luni?

 

Daca un angajat este delgat pe o perioda de timp mai mare de 120 de zile, diurna primita in perioda de timp ce depaseste 120 de zile va fi considerata de catre ANAF ca plata salariala si va fi impozitata ca atare.