CFO Network in PRESA

Aveti mașini in firmă?


Când trebuie să prezinți Fiscului foile de parcurs

 

 

 

Articol publicat in Avocatnet.ro

 

http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_43441/Ma%C8%99in%C4%83-pe-firm%C4%83-Cand-trebuie-s%C4%83-prezin%C8%9Bi-Fiscului-foile-de-parcurs.html

 

Neîntocmirea corespunzătoare a foilor de parcurs este un risc fiscal pe care și-l asumă firmele atunci când au autoturisme și vor să își deducă cheltuielile pe care le implică folosirea mașinilor.

 

Intocmirea folior de parcurs este obligatorie, doar daca societatea deduce 100% din cheltuielile auto si TVA-ul aferent

 

Regula generala este ca valoarea cheltuielilor auto si TVA-ul aferent, sunt decutibile 100% daca vehiculele sunt folosite exclusiv in scopul activitatii economice.


Vehiculele carora se aplica aceasta regula sunt vehiculele cu o masă totală maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului.

Pentru vehiculele folosite de agentii de vanzari si agentii de achizitii, taxiuri, sunt acceptate si deplasari in scop personal dar fara sa aiba un caracter abuziv . Sunt acceptate drumurile de la domiciliu la locul de munca.

Companiile care opteaza pentru deducerea integrala a cheltuielilor si a TVA-ului pentru achizitiile si cheltuielile aferente vehiculelor, trebuie sa justifice folosirea exclusiva in interesul activitatii economice a vehiculelor, prin intocmirea foilor de parcurs.
Foaia de parcurs trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii: categoria de vehicul utilizat, scopul şi locul deplasării, kilometrii parcurşi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.


In scopul activitatii sunt cuprinse urmatoarele, fara a se limita la ele: deplasări în ţară sau în străinătate la clienţi/furnizori, pentru prospectarea pieţei, deplasări la locaţii unde se află puncte de lucru, la bancă, la vamă, la oficiile poştale, la autorităţile fiscale.

Cheltuielile carora li se aplica aceasta regula sunt cheltuieli direct atribuibile vehiculelor: impozite locale, RCA, reparatii, asigurari, chirii aferente leasingului operational.


Cheltuielile cu amortizarile nu intră sub incidența acestei reguli.


Legislatie: art 25 alin 3 lit l; art 25 alin 3 lit l norme metodologice pct 16; art 298 norme metodologice pct 68