CFO Network in PRESA

Aveți mașină sau telefon de la serviciu?


Ce reguli trebuie respectate ca să nu plătiți taxe pentru ele

 

 

Articol publicat in Avocatnet.ro

 

 

http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_43912/Ma%C8%99in%C4%83-%C8%99i-telefon-de-serviciu-Cum-sunt-impozitate.html

 

 

Mulți angajați primesc de la companie mașină și telefon de serviciu. De asemenea sunt companii care oferă hrană propriilor angajați. Cei care se folosesc de asemenea beneficii fără respectarea câtorva reguli fiscale riscă să plătească taxe și impozite pentru ele pentru că inspectorii ANAF le pot încadra ca benefiici impozabile.

 

Folosirea masinii de serviciu

 

Impozitarea folosirii autoturismelor in scop personal depinde de modul in care companiile ajusteaza deducerea cheltuielilor si TVA-ul aferent utilizarii autoturismului.

 

Companii care deduc cheltuielile si TVA-ul in limita a 50%

 

Pentru companiile care deduc doar 50% din cheltuielile si TVA –ul aferent utilizarii autoturismului, angajatii care conduc masini de la firma si le folosesc in in scop personal (concedii etc), cheltuielile aferente acestor deplasari nu se considera venit impozabil si nu se platesc contributii pentru angajat .

 

Companii care deduc in totalitate cheltuielile si TVA-ul

 

Pentru companiile care deduc in totalitate cheltuielile si TVA –ul aferent utilizarii autoturismului, in cazul angajatilor care conduc masini de la firma si le folosesc in in scop personal (concedii etc), cheltuielile aferente acestor deplasari se considera venit impozabil si se platesc impozitul pe venit si contributiile salariale . La calculul impozitarii se iau in calcul toate cheltuielile aferente autoturismului ( prorata aferenta amortizarii, asigurarii, combustibil etc). Sunt exceptate impozitarii deplasarile de la domiciliu la locul de munca.

Legislatie art 76 alin 4 lit a,lit t, art 142 lit s Codul Fiscal

 


Folosirea telefonului de la serviciu

 

Companiile care pun la dispozitie telefoane angajatilor trebuie sa aiba un regulament in care sa se mentioneze pentru fiecare angajat tipul de abonament aferent si sa stabileasca limita convorbirilor telefonice aferente sarcinilor de serviciu pentru fiecare post telefonic. Daca abonamentul de telefon se foloseste si in scop personal atunci partea aferenta devine venit impozabil pentru angajat. 
Contravaloare abonamentului de telefon nu se mai impoziteaza daca suma respectiva se retine din salariul angajatului

 

Mese acordate angajatilor

 

Contravaloarea meselor acordate angajatilor constituie venit impozabil pentru angajati, daca contravaloarea meselor nu este retinuta din salariu.
Acelasi regim se aplica si daca societatea acorda salariatilor cosuri cu fructe, legume etc.