Greșeli fiscale care vă pot crea probleme cu ANAF
Articol publicat in Avocatnet.ro
Atunci când au sedii sau puncte de lucru închiriate, firmele se pot lovi de anumite situații care netratate corespunzător, conform legislației fiscale în vigoare, pot deveni riscante la un eventual control al ANAF.
Inchirierea imobililelor este o operatiune scutita de TVA. Totusi proprietarii au posibilitatea sa notifice ANAF ca doresc sa aplice TVA.
O copie dupa notificare trebuie trimisa chiriasului.
Daca totusi, proprietarul factureaza chiria cu TVA, dar a uitat sa notifice ANAF, aceasta notificare se poate face chiar si in timpul controlului fiscal.
Toate imobilile inchiriate, in care se desfasoara activitate economica, trebuie declarate ca puncte de lucru la Registrul Comertului. Daca imobilele nu sunt declarate ca puncte de lucru, organele fiscale vor considera toate cheltuielile aferente ca si neductibile.
Pentru punctele de lucru care au minim 5 angajati trebuie sa se depuna declaratia 060 “„Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru sediile secundare” in termen de 30 de zile de la depasirea a 5 angajati.
Declaratia se depune la organul fiscal aferent punctului de lucru. Punctului de lucru i se va aloca cod de identificare fiscala.
Cheltuielile cu amenajarile facute la bunurile inchiriate sunt tratate contabil si fiscal in functie daca aceste lucrari maresc sau imbunatatesc valoarea spatiului inchiriat.
Cheltuielile cu reparatiile, varuirea spatiului sunt tratate ca si cheltuieli ale perioadei.
Cheltuielile cu amenajarile mai complexe: compartimentari, cablaj electric, reamenajari etc pot fi inregistrate ca active in contul 211 “Constructii” si amortizate pe perioada contractului.
Daca valoarea amenajarii depaseste 50% din valorea cladirii, atunci chiriasul trebuie sa instiinteze in 30 de zile proprietarul. Proprietarul trebuie sa declare o noua valoare a cladirii la directia de impozite si taxe.