CFO Network in PRESA

Implicatii fiscale pentru acordarea de produse promotionale


Ce trebuie să faci pentru ca Fiscul să te lase să deduci cheltuielile

 

 

 

Articol publicat in Avocatnet.ro

 

http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_43554/Acorzi-produse-promo%C8%9Bionale-Ce-trebuie-s%C4%83-faci-pentru-ca-Fiscul-s%C4%83-te-lase-s%C4%83-deduci-cheltuielile.html

 

Pentru a-și îmbunătăți relația cu clienții sau partenerii de afaceri, o companie poate decide la un moment-dat să le acorde acestora materiale promoționale: pixuri, agende sau alte produse. Teoretic, aceste cheltuieli sunt deductibile, însă dacă firma nu respectă anumite reguli procedurale în ceea ce le privește riscă, în cazul unui control de la Fisc, ca aceste cheltuieli să fie reclasificate de inspectorii ANAF și să fie deductibile doar parțial.

 

Compania acorda materiale promotionale (geci, pixuri, caiete etc) catre clienti/parteneri?

 


Cheltuielile privind materialele promotionale acordate de companie trebuie incluse in bugetul societatii ca si cheltuieli de reclama/marketing.
Daca cheltuielile de marketing nu sunt incluse in bugetul companiei, exista riscul ca organele de control sa le reclasifice ca si cheltuieli de protocol, acestea din urma avand deductibilitate limitata.

Pentru a fi deductibile cheltuielile trebuie facute cu scopul desfasurarii activitatii.

Trebuie intocmit Regulamentul de desfasurare pentru actiunile de marketing sau publicitate inainte de data lansarii campaniei de promovare .

Acest regulament trebuie sa cuprinda printre altele:
• organizatorii si beneficiarii campaniei; 
• durata si aria de desfasurare a campaniei; 
• dreptul de participare 
• mecanismul de desfasurare al campaniei; 
• valoare tichetelor cadou / a premiilor / a bunurilor acordate


Bunuri produse/comercializate de companie sau complementare

 

In situatia in care compania acorda gratuit bunuri care sunt produse sau comercializate in mod obisnuit, cheltuiala cu descarcarea de gestiune este o cheltuiala deductibila.


Ce documente se intocmesc?

 

Descarcarea de gestiune se face pe baza „Bonului de consum”.


Livrarea bunurilor catre cei care distribuie bunurile se face pe baza de avize de expeditie.
Avizul va purta mentiunea "Fara factura - bun acordat in scopul stimularii vanzarilor". Cel care receptioneaza bunurile trebuie sa semneze pe aviz pentru receptie.