CFO Network in PRESA

Mașina de firmă folosită în scop personal de angajați


Ce impozite platiti daca folositi masina in scop personal

 

 

Articol publicat in Avocatnet.ro

 

http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_43457/Ma%C8%99ina-pe-firm%C4%83-folosit%C4%83-in-scop-personal-de-angaja%C8%9Bi-ce-impozite-se-pl%C4%83tesc.html

 

Deducerea cheltuielilor auto pentru mașinile firmei poate deveni problematică atunci când autoturismele sunt folosite și în scop personal de angajați. În funcție de modul de utilizare a autoturismelor, cheltuielile pot fi deductibile pentru firmă sau nu, așa cum, în anumite situații, salariații pot fi obligați să plătească taxe și impozite pentru folosirea automobilelor.

 

Transportul de la domiciliu la locul de muncă al salariaților: ce riscuri fiscale există?

 

Impozitarea folosirii autoturismelor in scop personal depinde de modul in care companiile ajusteaza deducerea cheltuielilor si TVA-ul aferent utilizarii autoturismului.

 

Companii care deduc cheltuielile si TVA-ul in limita a 50%

 

Pentru companiile care deduc doar 50% din cheltuielile si TVA –ul aferent utilizarii autoturismului, angajatii care conduc masini de la firma si le folosesc in in scop personal (concedii etc), cheltuielile aferente acestor deplasari nu se considera venit impozabil si nu se platesc contributii pentru angajat .

 

Companii care deduc in totalitate cheltuielile si TVA-ul

 

Pentru companiile care deduc in totalitate cheltuielile si TVA –ul aferent utilizarii autoturismului, in cazul angajatilor care conduc masini de la firma si le folosesc in in scop personal (concedii etc), cheltuielile aferente acestor deplasari se considera venit impozabil si se platesc impozitul pe venit si contributiile salariale . La calculul impozitarii se iau in calcul toate cheltuielile aferente autoturismului ( prorata aferenta amortizarii, asigurarii, combustibil etc). Sunt exceptate impozitarii deplasarile de la domiciliu la locul de munca.

Legislatie art 76 alin 4 lit a,lit t, art 142 lit s Codul Fiscal

 

Agenti de vanzari sau achizitii care pleaca in concediu cu masinile de la companie

 

Agentii de vanzari sau achizitii pot face deplasarile cu autoturismul in scop personal, dar fara sa aiba un caracter abuziv.
Acestia pot folosi masina de la companie, in deplasari de la domiciliu la locul de munca, dar deplasarile cu masina in concediu, se considera caracter abuziv si in consecinta compania poate aplica regula de deducere in procent de 50% a cheltuielilor si a TVA-ului, sau poate considera avantaj in natura valoarea cheltuielilor auto aferente deplasarilor in vacanta, calculand toate contributiile salariale.