CFO Network in PRESA

Inregistrare in ROI


Metodologia inregistrarii in Registrul Operatorilor Intracomunitari 

 

 

 

Firmele care fac tranzacții intracomunitare sunt obligate să se înregistreze în Registrul Operatorilor Intracomunitari, altfel riscă amenzi cuprinse între 1000 și 5000 de lei.

Mai mult decât atât, neînregistrarea în ROI atunci când se impune face imposibilă aplicarea taxării inverse pentru firmele din România și plata cotei de TVA pe care o impune sistemul fiscal din țara partenerului de afaceri din UE.

 

http://nl.avocatnet.ro/newsletter.php?p=b113bip&preview=9372

 

Este obligatorie inregistrarea in ROI daca se fac urmatoarele tranzactii intracomunitare: achizitii intracomunitare in timpul anului mai mari de 34.000 lei; servicii prestate catre companii platitoare de TVA din UE; servicii achizitionate de la companii platitoare de TVA din UE.
Companiile trebuie sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) inainte de efectuarea respectivelor operatiuni.
In ROI se inregistreaza doar persoanele inregistrate din punct de vedere al TVA.
Compania trebuie sa depuna formularul (095) "Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari" şi certificatul de cazier judiciar pentru administratori şi pentru asociaţi, cu excepţia societăţilor pe acţiuni .

 

Cod valabil TVA pentru servicii intracomunitare. Evidenta VIES.

 

Persoanele care nu figurează în Registrul operatorilor intracomunitari nu pot avea un cod valabil de TVA pentru operaţiuni intracomunitare (nu apar in VIES), chiar dacă acestea sunt înregistrate deja în scopuri de TVA.

Amenda pentru efectuarea de tranzactii intracomunitare fara inregistrarea in ROI este intre 1000 -5000 lei