CFO Network in PRESA

Provizioane pentru facturi neincasate


Care este metodologia constituirii provizioanelor pentru creante restante

 

 

Compania poate inregistra doua tipuri de provizioane: provizion contabil si provizion fiscal.

Provizionul contabil influenteaza profitul contabil al companiei iar profitul fiscal influenteaza profitul fiscal, cel la care se calculeaza impozitul pe profit.

 

http://nl.avocatnet.ro/newsletter.php?p=b113bip&preview=9330

 

Provizionul contabil

 

Provizionul contabil este calculat de managementul companiei atunci cand sunt clienti restanti si exista riscul de neincasare a facturilor. Riscul neincasarii facturilor este calculat in functie de estimarile companiei si bazat pe date statistice, analiza economica a clientului, garantii etc.
Conform regulilor contabile, provizionul trebuie sa reflecte riscul de neincasare a creantelor.
Provizionul contabil fiind o estimare a companiei, de multe ori devine o metoda de manipulare a rezultatului contabil.

 

Provizionul fiscal

 

Provizionul fiscal este calculat conform regulilor din Codul Fiscal. Companiile pot calcula un provizion fiscal (dar nu sunt obligate) care va fi deductibil la calculul de impozit pe profit.
Compania poate calcula un provizon deductibil fiscal in valoare de 30% din valoarea fara TVA a facturii daca factura indeplineste urmatoarele reguli:
• Sunt restante de peste 270 zile de la scadenta
• Sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata companiei
Daca facturile restante apartin unui client asupra caruia a inceput procedura de faliment sau este in insolventa si are un plan de rambursare a datoriilor sau este in procedura de insolventa simplificata, compania poate face provizion cu valorea de 100% a creantei fara TVA.
Daca provizionul contabil are o valoare mai mare decat provizionul fiscal atunci diferenta este considerata nedeductibila.
In momentul in care un provizion nu mai este necesar datorita incasarii creantei sau scoaterii din evidenta contabila, contravaloarea provizionului se inregistreaza ca venit impozabil daca cheltuiala a fost deductibila sau venit neimpozabil daca cheltuiala a fost nedeductibila.