CFO Network in PRESA

Stornare facturi neincasate


Implicatiile stornarii facturilor neincasate de la clientii restanti

 

 

 

Stornarea facturilor neîncasate poate genera cheltuieli deductibile sau nedeductibile pentru firma care le stornează.

Implicațiile fiscale și contabile sunt diferite pentru companii, în funcție de situația juridică a clienților care nu au achitat facturile, astfel că se aplică tratamente contabile/fiscale diferențiate pentru facturile neîncasate de la clienți restanți comparativ cu facturile neîncasate de la clienți aflați în procedură de faliment sau insolvență.

 

http://nl.avocatnet.ro/newsletter.php?p=b113bip&preview=9279

 

Clienti in procedura de faliment sau in insolventa

 

Daca aveti facturi neincasate de la clienti in procedura de faliment puteti sa le stornati.
In situatia in care clientul este in procedura de insolventa, iar facturile companiei dvs nu sunt incluse in planul de rambursare a datoriilor votat de creditori, puteti sa stornati facturile.
In ambele cazuri cheltuiala este deductibila, iar TVA-ul colectat initial se storneaza.

 

Clienti restanti

 

In cazul in care clientul nu se afla in procedura de insolventa sau s-a deschis procedura de insolventa dar facturile companiei dvs sunt incluse in planul de rambursare votat de creditori, nu aveti posibilitatea sa stornati TVA-ul colectat iar scoaterea creantei din activul companiei va genera o cheltuiala nedeductibila pentru diferenta dintre valoarea totala cu TVA a facturii si contravaloarea provizionului deductibil.
In plus compania care scoate din evidentele contabile contravaloarea facturilor restante, trebuie sa notifice clientul in acest sens. Clientul este obligat sa impoziteze contravaloarea acestor facturi neachitate.